LAZER GÜVENLİMİDİR
80’li yıllardan bu yana lazer cihazları genel tıpta güvenle kullanılıyor. Lazer özellikle göz, KBB ve ürolojik hastalıklar gibi tıp dallarında sık olarak kullanılmakta olup; her geçen gün genel tıbbın yeni birçok dalında kullanılmaya başlanıyor. 90’lı yıllarla birlikte lazer cihazlarındaki teknolojik gelişmeler sayesinde estetik tıp alanında da etkin ve güvenli uygulamaların mümkün hale gelmesi ile kullanılmaya başlandı.
Estetik lazer amacıyla kullanılan lazer cihazları etkinlik ve kullanım yeri olarak uluslararası sertifikasyonlara (FDA gibi) sahiptir.
Lazer ışığı görünür veya görünmez ışık özelliğinde olması yanında radyasyon özelliği göstermez. Lazer ışığının kanser oluşturması hakkında bir veri mevcut değildir. Lazer tedavisi sırasında koruyucu özellik taşıyan gözlükler kullanımı, lazer ışınının zararlı etkilerinden korunmak için gerekli ve yeterli.
LAZER NASIL ETKİ EDER?
Lazer epilasyonda prensip uygulanan lazer ışığı enerjisi ile kıl ve kıla rengini veren melanin pigmenti arasındaki etkileşimdir. Melanin üzerine düşen lazer ışığını absorbe eder. (emilim)
Cilde milisaniye gibi çok kısa sürede uygulanan lazer ışığı cilde zarar vermeden geçerek kıl ve kıl folikülüne (kök) ulaşır. Kıl folikülüne ulaşan lazer ışığı melanin tarafından absorbe edilir (emilir). Absorbe edilen lazer ışığı, ısı enerjisine çevrilerek kıl folikülünü tahrip edecek yüksek ısı ortaya çıkar. Tahrip olan kıl foliküller ile kalıcı epilasyon sağlanır.
Lazer epilasyonda kullanIan sistemlerin etkin soğutma sistemi sayesinde; kıl folikülü yüksek ısıda tahrip edilirken, cilt yüzeyi korunur, yan etki riski ve ağrı hissi olmaz.
LAZER EPİLASYONDA CİLT İPİ VE KIL YAPISI ÖNEMLİMİDİR?
Evet; lazer epilasyon uygulamasının başarısınd cilt tipi-tonu ve kıl yapısı oldukça önemlidir. Lazer enerjisinin ciltle olan etkileşimi prensibi göz önüne alındığında; beyaz citl v siyah kalın kıl yapısı lazer epilasyon başrısı için en uygun durumdur. Cildin beyaz ve açık renkte olması lazer enerjisinin ciltte absorbe edilmeyecek ve lazer neerjisi ciltle etkileşime girmeden kıl köküne g,decekt,r, ayrıca lazer enerjisi ile etkileşim olmayan ciltte yanık riski olmayacak ve uygulamyıcı tarafından dah uygun ve yüksek etkili lazr enerji miktarı cilde uygulanabilcektir.
Kıl yapısınınj siyah ve kalın olması, uygulanan lazer enerjisinden kıl ne kadara siyah renkte ise o kadar etkilecenektir, ayrıca kıl kökünün kalın olması lazer enerjisinini kök kısımda birikmesinin daha fazla olmasını ve bölylece ortaya çıkacak ısı nerjisi ile kıl kökününü daha iyi yok olması sağlanacaktır.
Cilt tonunun koyu olması, lazer enerjisi ile ciltte ısıs artışı ve yanıklar olmasına sebep olabilecek, dolayısı ile düşük lazer enerjisi ile çalışmayı zorunlu hale getirece,dolayısı ile kıl kökününü tahrip edilmesi göreceli olarak daha zor olacaktır,
Ayrıca kıl yapısının ine ve açık renkte polması kök kısımda emilen lazer enerjisi miktarının daha az olmasına sebep olacak ve kıl kökününü tahrip edilmesi göreceki olarak daha zor olacaktır.
Cilt tipi-tonu ve kıl yapısı lazer epilasyon başarısının belirlenmesinde için oldukça önemlidir.
Aynı zamanda son dönemde yapılan çalışmalar göstermektedir ki, kuru cilt yapısına sahip kişilerde lazer epilasyon başarısı da istenen düzeylerde değildir.